Ιστορία κεραμικής

Λίγα λόγια για την ιστορία της κεραμικής.

Η κεραμική είναι η τέχνη κατασκευής κεραμικών. Η ιστορία του πηλού ξεκινά πριν απ' τον άνθρωπο. Πουλιά και ζώα κατασκευάζουν με πηλό τις φωλιές τους με θαυμαστή τεχνική. Η πλαστική είναι μια από τις αρχαιότερες τέχνες. Από την προϊστορική εποχή οι άνθρωποι έπλαθαν αγγεία και ειδώλια από πηλό, ενώ αργότερα χρησιμοποίησαν τον πηλό για να φτιάξουν πλίθινα σπίτια. Όταν έμαθαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά, άρχισαν να ψήνουν τα πήλινά τους, για να τα κάνουν ανθεκτικά (5η-6η χιλιετία π.Χ.).Από τις αρχαιότερες τέχνες που έχουν καταγραφεί με αρχαιολογικά ευρήματα και χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό της κάθε εποχής. Υγρός πηλός παίρνει την επιθυμητή μορφή απ' τα ανθρώπινα χέρια και ξηραίνεται ώστε να αποκτήσει στερεά μορφή. Αργότερα ψηνεται σε ειδικό φούρνο ωστε να γινει σκληρός και ανθεκτικος και να αποκτήσει αντοχή στο χρόνο.
Οι Ασσύριοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Πέρσες ανακαλύπτουν την επικάλυψη των πήλινων με υαλώδες, πολύχρωμο σμάλτο, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα των κεραμικών. Η τεχνική αυτή συνεχίστηκε στο Ισλάμ και στο
Βυζάντιο. Μεγάλα κέντρα κεραμικής αναπτύσσονται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η δημιουργία και η διακόσμηση των κεραμικών με καλούπι επέτρεψε τη μαζική τους παραγωγή.
Στον σύγχρονο πολιτισμό, τα περισσότερα κεραμικά κατασκευάζονται βιομηχανικά και έτσι η τέχνη έχει χάσει το παλιό της κύρος. Ωστόσο, η αγγειοπλαστική παραμένει και στις μέρες μας, μία αναγνωρισμένη και σεβαστή μορφή διακοσμητικής τέχνης καθώς τα περισσότερα διακοσμητικά κεραμικά κατασκευάζονται με τον
παραδοσιακό τρόπο απο χειροτεχνες.
Σήμερα οι καλλιτέχνες της κεραμικής διατηρούν μυστικές τις τεχνικές και τις διαδικασίες δημιουργίας των προϊόντων τους για να προστατεύσουν την αυθεντικότητα τους. Τα είδη κεραμικής διακρίνονται σε κεραμικά χρήσης και διακόσμησης, και φτιάχνονται με τροχό πρέσες ή ειδικά διαμορφωμένα καλούπια μόνο με τα χέρια.

πηγές:
https://www.e-thrapsano.gr/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/